Vilken kamin är bäst – vilken tillverkare? Ska man välja vattenmantlat eller hoppas på att en bra kamin värmer hela huset ändå – och strunta i varmvattnet?
När det gäller just vattenmantlade kaminer så är det följande märken och modeller som jag hittat fram till via nätet.
En österrikisk best på ca 10kW – den mäter tyvärr lite för stort både på bredden och djupet för att kunna stå fritt i vårt lilla vardagsrum… Den är helt enkelt lite för klumpig – fast för värmen hade säkert varit riktigt bra… Priset är väl också lite i överkant…
Här är det en tysk vattenmantlad kamin som jag fått fatt i. Tyskarna kallar det ju för ”Zentralheissung” istället för kamin när det är en vattenmantlad vi pratar om. Egentligen mer rättvisande tycker jag, när man kopplar in kaminens värmerör till ack-tank, panna och vattenburet värmesystem. Det här är den modellen som det lutar åt just nu. Rekommenderat pris till ÅF är 29 500:- enligt grossist.
Inte riktigt lika snygg som Aquarellon men kanske lite bättre pris – företaget Selmac verkar importera själva – undrar vart kaminen tillverkas?
Det här är jokern i leken, med ett pris på bara ca 12 000:- undrar man givetvis direkt, vad är haken… Eftersom jag inte känner till företaget Kaminexperten blir det ju inte någon mer klarhet för min del. Men närmsta återförsäljare verkar finnas inom räckhåll! På hemsidan hittar jag ett företag i Björkhagen – kommer lätt vara värt ett besök inom kort!
/A
En årsförbrukning varmvatten brukar ju vara ca 5000 kWh så det är ju inte så jättemycket pengar att spara på varmvattnet som du påpekar. Är det för mysfaktorn eller ekonomin som ni vill ha kamin?
Intressant att få den siffran – men jag ser redan nu framför mig hur jag med nöjd min direkt startar igång en brasa direkt när C börjar prata om att bada… och det kan bli många bad på ett år!
Nej men i vart fall så gillar jag idén att ha en kamin som värmer både huset och vattnet via ack-tank och värmesystem… Vem vet vad elen kommer kosta om några år – ved däremot det kan man ju sno till sig i vilken skog som helst =)
Fast rent krasst ekonomiskt kanske det inte lönar sig att välja en vattenmantlad kamin förrän på lite längre sikt.
Men alltså, den vattenmantlade kaminen ska väl inte bara värma mitt badvatten utan tanken är väl att det varmvattnet ska snurra runt i elementen också? Så slipper vi värma huset med el, och det måste ju löna sig på sikt?
Jag vet inte om detta är för uppenbart men det är kanske alltid någon läsare som blir lite klokare.
En vattenmantlad kamin funkar i princip som en vanlig vedpanna med skillnaden att man har den i boendemiljön och att den är trevlig titta på. Den brukar inte heller ge lika mycket effekt om jag förstått rätt. Ett slutet system med vattenrör kopplas mellan kaminen till en ackumulatortank som lagrar energin från brasan. Tanken är väl isolerad och det uppvärmda vattnet svalnar där långsamt. Från ackumulatortanken går sedan nya vattenrör ut till elementen i huset. Det är den primära funktionen precis som du skriver. Sen så kopplar man ofta en slinga i tanken som värmer upp tappvattnet när man ändå har varmt vatten tillgängligt. Elen är bra att ha till att värma med för vattnet i tanken svalnar till slut och det är inte alltid så kul att vakna till ett kallt hus på morgonen de kallaste dagarna. Sen är man ju inte alltid hemma och eldar.
Rent ekonomiskt så kan man väl säga att elen ligger runt kronan. En kWh vedenergi kostar runt 30 öre har jag för mig.
En årsförbrukningen på 20000 kWh ger då en besparing på 14000 kr om året. På 10 år blir det ju en del pengar till att finansiera och serva ett fint uppvärmningssystem för. =)
Mmm.. förstår jag det här rätt så är ni båda nu positiva till den vattenmantlade kaminen? Peter, du får ta med dig T och den nya hunden jag hörde om (grattis!) och komma upp och titta hur det går sen i höst! Ha det bra! /C
Har ni förresten något vattenburet värmesystem?
Ja det har vi. Så kaminen skulle isf värma huset också. /C
Då låter det som en alldeles utmärkt ide med en vattenmantlad kamin. Det förutsätter visserligen att man pallar med att pyssla med veden och så, att grannarna inte klagar på att man eldar dåligt (kan man undvika) och att man har en källa till ved för en vettig penning.
Ni lär ju dessutom behöva en hel del effekt för de kallaste dagarna och då är det ju bra med en vedpanna/kamin.
Riktigt roligt att läsa er blogg. Kul att följa er.
Vilken eldstad blev det sedan?